Frågor och råd

 • De 12 vanligaste frågorna om borgerlig begravning
  • Var håller man en borgerlig begravning?

   Kort svar: Kapell på begravningsplatsen är vanligast.

   Långt svar: Den borgerliga begravningsceremonin kan hållas i till exempel ett kapell, på en herrgård, en båt, en strand, i en trädgård eller en annan samlingslokal. Ja, överallt utom i kyrkan.

   Om ni väljer begravningsceremoni med urna (istället för kista) har ni större flexibilitet att välja lokal för ceremonin. Det beror helt enkelt på att det är diskretare och smidigare att förflytta en urna, som varken kräver bärare eller särskild transport. Fråga alltid på förhand om ni får hålla begravningsceremoni i lokalen.

   Genom att välja en borgerlig begravning kan du själv välja ceremonins innehåll och musik. Det blir en helt personlig begravning. Ni kan t o m välja att sjunga psalmer på en borgerlig begravning. Det bestämmer ni själva.

   Blev din fråga besvarad?

  • Var begravs man borgerligt?

   Kort svar: Alla svenskar har rätt att begravas på kyrkogården.

   Långt svar: I Sverige betalar vi begravningsavgift. Den ger alla som är folkbokförda i Sverige rätt till gravplats i 25 år, kremering, vissa transporter, gravsättning och kapell för begravningsceremoni.

   Rätten till en gravplats på begravningsplatsen har med andra ord inget med medlemskapet i Svenska kyrkan att göra.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vilket är syftet med begravningsceremonin?

   Kort svar: Ni bestämmer syftet.

   Långt svar: Syftet med den borgerliga begravningsceremonin kan vara
   – att hedra en människas liv,
   – att reflektera över den gemensamma livshistorien eller
   – att finna tröst genom det kristna budskapet.

   Målet med begravningsceremonin är att ge anhöriga ett gemensamt avslut och en tydlig start på sorgearbetet.

   Den borgerliga begravningsceremonin och Svenska kyrkans ceremoni har helt olika metoder för att ge anhöriga stöd i sorgen. Den borgerliga begravningsceremonin fokuserar oftast på den avlidnes livshistoria genom anekdoter, reflektion och musikminnen.

   Den kyrkliga begravningsceremonin alltid är en gudstjänst med utgångspunkt i det religiösa budskapet. Den kyrkliga begravningen har en personlig del som kallas griftetalet.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vad är borgerlig begravning?

   Kort svar: Att man får utforma ceremonin helt och hållet utifrån sina egna önskemål.

   Långt svar: Den borgerliga begravningsceremonin utgår oftast från en levnadsberättelse, dikter, musik och reflektion, kanske om hur livet blev eller om döden – den oundvikliga som är så svår att förstå.

   Oftast tar anhöriga hjälp av en begravningsförrättare (borgerlig officiant) för att utforma ceremonin. Omfattningen på en borgerlig begravning varierar. Vissa officianter använder ett kortare ”standardprogram” och andra längre ceremonier. Jordiskas officiant erbjuder alltid har en helt personligt utformad längre ceremoni (40-60 min).

   Det betyder att om du redan har varit på en borgerlig begravning så säger det ingenting om hur nästa begravning kommer att gå till. På så vis är de borgerliga begravningarna kyrkans motsats, eftersom kyrkan som följer en bestämd ordning.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vem leder en borgerlig begravning?

   Kort svar: En borgerlig officianteller någon annan.

   Långt svar: Oftast anlitar anhöriga en professionell officiant och kan då överlämna hela ansvaret för ceremonins genomförande.

   Jordiskas begravningsbyrå är unik som har egen borgerlig officiant som dessutom är rådgivare och utförare av de praktiska delarna och detaljerna med. hela begravningen.

   Vissa kommuner (inte Stockholm) erbjuder fritidspolitiker som leder begravningar. Kommunerna ställer för närvarande inte några krav på ceremonins utformning, samtal med anhöriga eller kunskap i sorgbearbetning. Däremot kan du vara tydlig med dina behov och önskemål. Det finns inga regler för vem som får leda en begravningsceremoni. Det innebär att anhöriga själva kan leda ceremonin eller utse någon bekant.

   Men man bör fundera över om man orkar med ett sådant ansvarsfullt uppdrag, eftersom man då blir en ”stöttepelare” vars uppgift är att skapa trygghet åt de andra församlade gästerna och kan ägna sig mindre åt sin egen sorg.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vad är det för skillnad mellan borgerlig och kyrklig begravning?

   Kort svar: Den kyrkliga följer enfast ”mall”.

   Långt svar: Svenska kyrkans begravningsgudstjänst följer Svenska kyrkans ordning. Det innebär att ceremonin alltid följer en fast ”mall” med samma ordningsföljd. Den innehåller bland annat alltid tre böner, bibelord, välsignelse och griftetal.

   Andra trossamfund följer sina bestämda ordningar för begravningsceremoni.

   En borgerlig begravning blir personlig eftersom den kan utformas fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål. Ni väljer vem som är begravningsförrättare (borgerlig officiant), vilken musik som ska spelas och dikter som ska framföras.

   Självklart kan ni även välja att sjunga psalmer och bibelord vid en borgerlig begravning. Ni kan också överlämna utformningen helt och hållet åt Jordiskas borgerliga officiants förslag.

   Blev din fråga besvarad?

  • Får även medlemmar i Svenska kyrkan välja borgerlig begravning?

   Kort svar: Ja.

   Långt svar: Självklart kan man välja en borgerlig begravning även om man är medlem i Svenska kyrkan.

   Medlemskapet i en organisation eller trossamfund har inget att göra med vilken begravningsform man väljer. Enda skillnaden är att för medlemmar i Svenska kyrkan ingår präst, organist och kyrka vid begravningen.

   År 2014 var två av tre svenskar medlemmar i Svenska kyrkan. I Stockholm (kommun) var varannan person medlem. Trenden att allt fler lämnar Svenska kyrkan är ett skäl till att de borgerliga begravningarna ökar.

   År 2014 var tre av fyra begravningar i Svenska kyrkans regi. Hur många borgerliga begravningar som genomförs i hela Sverige saknas det statistik för. Hos Fonus var andelen borgerliga begravningar 12,7 % år 2014.

   Blev din fråga besvarad?

  • Kan man välja vilken musik som helst på begravningen?

   Kort svar: Ja, faktiskt.

   Långt svar: Däremot är inte alla musikstycken lämpliga. Musiken behöver vara stämningsfull och ha en harmonisk melodi. Musiken får gärna betyda något särskilt för anhöriga, beröra eller väcka minnen.

   Syftet med musiken är att skapa en trygg atmosfär och gemenskap. Musiken ger utrymme för egna tankar och att kunna ta in förlusten, minnena och officiantens ord.

   Dagens 85-åringar var unga på 1940-talet, därför är den tidens jazz ofta spelad vid borgerliga begravningar. Annat som ofta väljs är allsång till den svenska visan, nyare stycken med Benny Anderssons orkester, men också traditionell begravningsmusik som psalmer eller stycken av Bach och Mozart.

   Man kan välja alla typer av instrument för framförandet, piano, trumpet, dragspel, cello för att nämna några. Jordiskas borgerliga officiant kan ge råd och hjälpa till att boka musiker eller att spela in musiken på cd-skiva/dator.

   Blev din fråga besvarad?

  • Måste begravningen handla om Gud?

   Kort svar: Nej, inte om du väljer borgerlig begravning.

   Långt svar: Den kyrkliga begravningen handlar alltid om Gud. Svenska kyrkan måste följa sin ordning. Medan den borgerliga begravningen är fri till sin form och ger anhöriga friheten att utforma den enligt egna önskemål. Den skulle med andra ord kunna fokusera på Gud. Det handlar om hur ni vill ha det.

   Med sorg kommer ofta mycket oro. Oro för den avgrundsdjupa sorgen, oro för de små detaljerna eller för vad andra ska tycka. Om man vill göra något eget och skapa en personlig ceremoni underlättar det förde efterlevande att på förhand känna till önskemålen. Då vet anhöriga direkt hur de ska skräddarsy begravningen efter den avlidnes önskemål. Då är besluten redan tagna och det känns tryggt.

   Jordiska kan givetvis också stötta anhöriga i att göra begravningen så personlig som möjligt.

   Blev din fråga besvarad?

  • Hur tar man avsked vid en borgerlig begravning?

   Kort svar: Genom att lägga enblomma på kistan.

   Långt svar: En del av begravningsceremonin är avskedet. Då går anhöriga runt (defilerar) kistan eller urnan och lägger en blomma vid den avlidnes huvudända. Handblomman kan vara vilken blomma som helst, men vanligast är en röd ros med kort skaft. Man kan även lägga ett brev.

   Att lägga sin blomma blir ett personligt avsked i gemenskap. Aktiva handlingar och riter hjälper oss vid starten på sorgearbetet.

   Avskedet är oftast detsamma vid borgerlig och kyrklig begravning. Skillnaden är att vid den kyrkliga ceremonin överlämnar prästen till Gud.

   Man kan också ta avsked genom en ”visning” det vill säga att träffa den avlidne i kistan. Då kan man omhänderta, tvätta, kistlägga, lyssna på musik osv. Rum för visning finns på kapell, krematorium, sjukhus och rättsmedicin. Begravningsbyrån Jordiska kan hjälpa till med visningen.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vad är urnbegravning?

   Kort svar: Att ceremonin sker med urna istället för kista.

   Långt svar: I Sverige finns två gravskick: kremering och jordbegravning. Jordbegravning är när kistan gravsätts. Kremering är när kroppen först bränns till aska. Idag kremeras 9 av 10 svenskar.

   Vid kremering kan man välja två olika typer av begravingsceremoni:
   (1) Begravningsceremoni med kista som avslutas med transport av, därefter transporteras kistan till krematoriet. Gravsättning av urnan sker vid annat tillfälle.
   (2) Begravningsceremoni med urna (urnbegravning). Då kan man avsluta ceremonin med direkt gravsättning av urnan på kyrkogården eller spridning av askan från en båt. Därmed får man en sammanhållen ceremoni.

   Var kan man gravsätta askan/urnan? Man kan välja grav med gravsten, askgravplats eller spridning av askan. Spridning sker i minneslund eller över hav eller land. Askgravplats är ett skötselfritt alternativ med namnplakett och plats för att tända ljus och sätta blommor.

   Blev din fråga besvarad?

  • Måste man anlita en begravningsbyrå?

   Kort svar: Nej, men du behöver hjälp med transporten.

   Långt svar: Du kan i stort sett ordna hela begravningen själv. Till exempel kan du svepa, tvätta och bädda ner den avlidne i kistan. Du kan dekorera kistan och urnan som du har beställt från kistleverantören, gå till floristen, laga mat till minnesstunden, duka, diska, spela musiken vid ceremonin, beställa underlag från Skatteverket, göra bouppteckning, skicka blanketter till krematoriet, kyrkogårdsförvaltningen, församlingen osv.

   Men mitt i sorgen kan det vara tryggt att lämna över ansvaret till begravningsbyrån, även om du väljer att göra vissa praktiska delar själv. Du vet vad som är viktigt för dig och hos begravningsbyrån kan du få råd om hur du kan vara delaktig.

   I slutänden behöver du lyssna på dig själv. Du ska orka ta dig igenom sorgen, inte bara tiden fram till begravningen utan också tiden därefter. Alla har olika sätt att bearbeta sin sorg, där den egna handlingen är olika viktig. Lyssna på dig själv.

   Blev din fråga besvarad?

 • Prata med barn och tonåringar om döden
  • Hur pratar man med barn och tonåringar om döden?

   Läs tillsammans!

   När vuxna vill få nya perspektiv då läser vi,
   på nätet, tidningsartiklar eller böcker.
   Gör det med ditt barn också!
   Läs högt tillsammans för att öppna nya perspektiv och hitta nya samtal med ditt barn/din tonåring.
   Döden är ett populärt tema i böckernas värld, till exempel i Astrid Lindgrens böcker.
   Jordiska har samlat några boktips för barn/ungdomar i olika åldrar

   Boktips för barn om döden

   Barn 0-2 år
   Velthuijs, Max, Grodan och fågelsången (Berghs förlag, 1991)

   Barn 3-10 år
   Milde, Jeanette, Det bor en tiger i mina händer, en massagesaga (Alfabeta bokförlag, 2009)

   Barn 4-7 år
   Nilsson, Ulf, Adjö herr Muffin (Bonnier Carlsen, 2002)

   Barn 4-8 år
   Stalfelt, Pernilla, Dödenboken (Eriksson och Lindgren bokförlag, 1999)

   Barn 5-8 år
   Nilsson, Ulf, Alla små döda djur (Bonnier Carlsen, 2006)

   Barn 8-12 år
   Lindgren, Astrid, Bröderna Lejonhjärta (Rabén och Sjögren, 1973)

   Barn/ungdom 10-13 år
   Persson, Gunilla Linn, Allis med is (Bonnier Carlsen, 1993)

   Ungdom 13-18 år
   Thydell, Johanna, I taket lyser stjärnorna (Månpocket, 2003)

   Ungdom 13-18 år
   Gaarder, Jostein, Sofies värld (Rabén & Sjögren, 1991

   Blev din fråga besvarad?

 • Barnens sex vanligaste frågor inför begravningen
  • Kan jag få träffa mormor/farfar, trots att hon/han är död?

   Ja, du kan få träffa mormor/farfar i ett särskilt rum på sjukhuset. I rummet finns det oftast en soffa eller stolar och det är ljust och tyst. Där finns inga döda personer, utan rummet är tomt. Innan ni får träffa henne/honom pratar vi en stund.

   Sedan hämtar begravningsbyrån kistan med mormor/farfar. Annars ligger hon i en sorts säng (brits) i ett kylrum. Kylrummet är som ett stort, stort kylskåp.

   Svar till vuxna: Jordiska stöttar er vid mötet med mormor/farfar. Vi sitter tillsammans och pratar före och efter mötet och om ni vill är vi med när ni tar ert avsked vid kistan.

   Olika anhöriga behöver olika mycket tid för sitt avskedstagande och vi på begravningsbyrån stöttar er alltid så länge ni behöver. Om ni vill finns det också möjlighet att hjälpa till att klä på honom/henne.

   Blev din fråga besvarad?

  • Hur ser en död person ut?

   Döda personer förvaras i sjukhusets kylrum (bårhus), därför är de kalla. När hjärtat slutar slå, slutar blodet gå runt (cirkulera) i kroppen, därför kan fingertopparna och läpparna bli lite blå.

   Svar till vuxna: Det bästa är att fråga oss på begravningsbyrån hur han/hon ser ut. Då kan vi göra en detaljbeskrivning och göra er förberedda.

   Vår erfarenhet är att fantasin om hur en död person ser ut, alltid är värre än verkligheten. Därför kan det vara särskilt viktigt att se en död person som varit med om en traumatisk död. När man själv har sett att kroppen och personen har fått frid, slipper man leva med mardrömsbilder.

   Blev din fråga besvarad?

  • Vilka kläder har de döda på sig i kistan?

   Det bestämmer din mamma eller pappa (de närmast anhöriga). Hon/Han kan ha samma kläder som hen hade när hen dog eller välja sina finkläder, sina sovkläder eller så kan hen ha något som kallas för svepdräkt. Svepdräkt är sorts vit skjorta.

   Man kan också välja om hon/han ska ligga nedstoppad under täcket eller ligga ovanpå.

   Blev din fråga besvarad?

  • Är kistan tom?

   Nej, din mormor/farfar ligger i kistan. På begravningen har hon/han huvudet ”längst bort” och det är där du lägger blommor när du säger hejdå till henne/honom.

   Du kan också ha lagt saker inuti kistan. Det kan man be oss på begravningsbyrån att göra eller så kan du göra det själv. Det kan vara blommor, ett brev, ett fotografi, halsband, en skön filt eller något annat.

   Blev din fråga besvarad?

  • Var tar man vägen efter begravningen?

   När man begravs kan man välja att gräva ner hela kistan med mormor direkt i jorden.

   Men de flesta väljer att begravningsbilen kör iväg kistan till ett kylrum i väntan på att elda upp i kistan med mormor i en jättestor ugn. Det kallas kremering. Ugnen är ungefär 1000 grader varm och det tar ungefär en och en halv timme. Askan samlas sedan i en vas som kallas för urna.

   Några veckor senare får ni hämta mormors aska och då begraver ni urnan med askan i jorden.

   Blev din fråga besvarad?

  • Kommer mormor/farfar till himlen?

   Ingen vet var vi kommer när vi dör. Men många tror att man kommer till himlen. Andra tror att man blir en ängel. Andra tror att man föds en gång till som något annat. Andra tror att man kommer till den plats där man var innan man föddes. Andra tror på spöken och att själen lever kvar. Och ytterligare andra att man ligger kvar i jorden tillsammans med sin kista.

   Svar till vuxna: Om barnet vill kan man bredda samtalet om tro och tröst till vad som händer när husdjur eller växter dör t ex att en blomma bildas från ett frö, blomstrar och sedan vissnar och dör. Låt barnets mognad och filosofiska och religiösa intresse styra.

   Blev din fråga besvarad?

 • Prata med en vän om döden
  • Min väns pappa har dött. Vad kan jag göra?

   Hur ska vi agera när någon vi känner förlorat sitt barn, sin make eller en förälder?
   Vi vill ju så gärna hjälpa och visa vårt stöd. Hur gör jag det på bästa vis?

   Hör av dig!
   Jordiska rekommenderar att du tar initiativ att höra av dig. Fundera inte över när det är bäst att ringa. Eller om du ska vänta på att vännen ringer dig först. Nej, ring när du själv har tid att prata.

   Om du inte får svar i telefon,
   skicka ett vykort,
   skicka några praliner,
   kom över med en hemlagad köttgryta

   Visa att du bryr dig!

   Blev din fråga besvarad?

  • Men vad ska jag säga?

   Du kan sätta fokus på den som dött.
   När någon dött kan det vara skönt för anhöriga att slippa tala om sig själv och om hur man mår.
   Säg till exempel ”Jag saknar NN, han var en så varm person. Det var så roligt när vi spelade kort.”

   Lyssna, mer än att tala själv.
   Låt den anhörige vännen styra samtalet.

   Blev din fråga besvarad?

  • Hur ska jag vara?

   Du ska finnas där. Ta gärna med dig något ni kan äta tillsammans. Man behöver inte prata död och sorg med varandra, man kan titta på TV tillsammans, ta en promenad eller laga mat tillsammans.

   Det är oftast närvaron av en person som bryr sig om som betyder mest. Och det kan vara skönt för den anhörige att få paus i de malande sorgetankarna:

   Prata om vardagliga saker, till och med vädret. Du kan också prata om sådant som uppehåller dig själv.

   Men viktigt är att lämna utrymme för samtal om minnen och om sorgen. Visa att du vågar prata om det.

   Och framför allt lyssna. Tankarna kommer ofta i oordning, pendlar mellan djupt och svårt till betydelsefulla och glada minnen som fladdrar förbi.

   Ring nu!
   Vänta inte. Det är upp till din vän att säga om det inte passar just nu. Vänta inte en vecka. Då kanske alla runtikring väntar en vecka och din vän känner sig ensam med sin sorg. Så hör av dig när det passar dig och du har tid att lyssna

   Sorgen och minnena finns kvar om ett år. Då kan du också höra av dig. Det är inte tidpunkten som avgör, utan att du visar att du bryr dig om.

   Blev din fråga besvarad?

  • Om det är en kollega, eller en bekant som förlorat en anhörig? Hur gör jag då?

   Ja, man ska ju inte göra intrång på en person som man normalt inte umgås med. Men ett vykort uppskattar alla.

   Tänk så här: Hur skulle du själv vilja bli bemött av den här personen? Ingen vill känna sig ensam, sorg är svårt nog ändå.

   Blev din fråga besvarad?

 • Ska barnen följa med på begravningen?
  • Ska barnen följa med på begravningen?

   Jordiska rekommenderar att barnen är med på begravningen. Vi värnar om möten mellan generationer vid sorg. Att barn/unga ser känslor och får reflektera över döden tillsammans med andra är en naturlig del av livet.

   Blev din fråga besvarad?

  • Ungdomar på begravningen?

   Jordiska rekommenderar att ungdomar är med på begravningen. Unga har en tendens att skjuta upp sorgen och kan vilja undvika begravningen. Vi rustas för livet om vi får dela sorgen i gemenskap. Det kan ge verktyg att klara andra motgångar i livet.

   Blev din fråga besvarad?

  • Barn på begravningen?

   Barn har mycket frågor om döden, hur kistan ser ut, hur den döde ser ut och om man kommer till himlen.

   Bästa sättet att fånga upp deras tankar, ge dem svar och förståelse för att döden (trots sin obegriplighet) är en del av livet, är just att vara med på begravningen. Det hjälper barnen.

   Blev din fråga besvarad?

  • Spädbarn på begravningen?

   Jordiska begravningsbyrån vill inte att någon gäst avstår begravningen av skälet att de inte får barnvakt.
   Är man nära anhörig får man utse en person som kan gå ut, utanför kapellet om spädbarnet stör.
   Tänk på att andra gäster tenderar att störas mer av spädbarns skrik än föräldrarna själva.

   Vår erfarenhet om barn som just har lärt sig gå (1-2-åringar) är att de “stör” andra gästers förmåga att ta in sin egen sorg om de får barnen “knalla omkring” än om föräldrarna kommer med förmaningar.

   De allra bästa är att rådgöra med officianten och på förhand komma överens om vad som passar ert sällskap bäst.
   Allt handlar om att gästerna ska få maximal sorgbearbetning och att den avlidne ska få en värdig stund. Ring gärna oss om du vill rådgöra!

   Blev din fråga besvarad?

  • När bör man inte ta med barn på begravningen?

   Till exempel kan det vara olämpligt att sitt barn är med på begravningen om man som förälder befinner sig i chocktillstånd eller är ”gränslöst” ledsen. Då rekommenderar Jordiska att man utser en annan gäst som tar huvudansvar för barnet. Den utsedda personen bör sitta jämte barnet och nära sin förälder.

   Självklart är vi på Jordiska begravningsbyrån uppmärksamma när anhöriga behöver särskild hjälp även under pågående ceremoni. Vi gör allt för att avlasta anhöriga, så att barn och vuxna känner sig helt trygga, tar emot sorgen och möter stundens allvar.

   Blev din fråga besvarad?