10 tips för en personligare begravning

1. Platsen

Håll begravningsceremonin ombord på en skärgårdsbåt, i trädgården på sommarstället eller på herrgården där ni höll bröllopsmiddagen.

2. Levande musik

Dansade hon till tradjazz som ung? Älskade han Taube? Då kan ni välja solosång med “Så skimrande var aldrig havet” accompanjerat på piano. Eller vill ni ha traditionell begravningsceremoni med Albinonis “Adagio” på orgel och fiol.

3. Läs egna ord

Läs ett vykort eller några tänkvärda ord vid begravningsceremonin eller minnesstunden efteråt. Läs en favoritdikt t.ex. “Till fjärilens minne” av Bo Setterlind eller Erik blombergs “Var inte rädd för mörkret…” eller ett citat ur en bok om tro och adlighet eller livets naturvetenskapliga ursprung.

4. Sjung allsång

Sjung en sommarvisan “Visa vid vindens ängar” eller “Tänd ett ljus” som ni sjungit vid jul. Kanske har ni gjort en egenkomponerad visa till 60-årsfesten eller vill sjunga allsång till den stämningsfulla “Tro”.

5. Lägg något i kistan

Låt hennes huvud vila på ett örngott med broderat monogram, ge honom ett halvlöst korsord och en penna, lägg i några fotografier på familjen, favoritboken av Albert Camus eller tidningen Teknikens värld.

6. Dekorera kistan

Ni kan själva dekorera kistan med handavtryck, kurbits, som en äng eller havstema. Eller skicka en bild som Jordiskas kistleverantör handmålar.

7. Favoriträtten på minnesstunden

Älskade han kåldolmar med lingonsylt, minns ni hennes fisk- och skaldjurssoppan eller kanske fredagskvällarnas ostbricka med vin. Matminnen är detaljer som förenar.

8. Inbjudan

Skicka personliga inbjudningar till alla gäster med foton från sommarstället, den avlidne framför stafliet eller i blåbärsskogen.

9. Dekoration

Plocka blommor från barndomshemmet, björksly som påminner om midsommar, farmors handbroderade linneduk eller 60-talsgardinerna från första bostaden. Kanske elgitarren, en Rolling Stones LP-skiva eller en fälg för bilfantasten.

10. Professionell borgerlig officiant

Ta hjälp av en professionell officiant som gör ett målande porträtt av den avlidne. Det hjälper anhöriga att få ett samtal och starta en trygg och skonsam start på sorgearbetet. Att underlätta sitt sorgearbete gör dig starkare för framtiden. Det är du värd. Det gör Jordiska.

 

Jordiska hjälper er.
Vi formar ett förslag till personlig begravning
som är unikt utformad för just er avlidne livskamrat, förälder, barn, vän. Varje person är unik, låt begravningen spegla det unika. Borgerlig begravning ger friheten som gör det möjligt.